د انګورو کیفیت د ځینو ځانګړتیاوو پراساس ارزیابي کېږي. انګور هغه میوه ده چې د تازه والي، خوږوالي او د هغې د پوستکي او د داخلي برخې وضعیت ته ډېر پام کېږي. دلته د انګورو د کیفیت ځینې مهمې نښې او معیارونه وړاندې کوو:
۱. رنګ
- انګور باید د خپل ډول او رنګ پراساس ښه ښکاري. سپین، شین، ارغواني یا تور انګورونه باید رنګین او روښانه وي. انګور چې د خپل ډول مطابق کم رنګ یا ګونګی وي، ښایي خراب شوي یا نارسې وي.
- د انګورو د رنګ پراساس تاسو کولی شئ پوه شئ چې آیا دوی پخپل بشپړ وخت کې راټول شوي یا نه.
۲. پوستکی او جوړښت
- د انګورو پوستکی باید تازه او نرم وي. که پوستکی ډیر وچ یا تر باندنۍ خوا ډېر پړسیدلی وي، ښایي انګور زوړ یا خراب شوی وي.
- انګورونه باید له شکونو، پړسو او ټپونو څخه پاک وي. که انګور د پوستکي پر سر ټپونه یا شګې ولري، دا به د خرابېدو نښه وي.
۳. د خوشبويۍ وجود
- انګور باید خوشبو لرونکی وي. که چیرې انګور بې بویه یا د خرابیدو بوی ورکړي، دا ښیي چې انګور تازه نه دی او یا یې کیفیت کمزوری شوی دی.
۴. خوشمزگی (ذایقه)
- انګور باید خوږ او تازه وي. که انګور ډیر ترش یا بې ذائقې وي، نو ښایي انګور نارسې وي یا د خرابېدو په حال کې وي.
- د انګورو ذائقې کمېدل یا خشنوالی یې د زړو انګورو سره تړاو لري.
۵. اندازه او وزن
- د انګورو د بڼې او اندازه پورې اړه لري، خو عموماً د انګورو د غوره کیفیت نښه دا ده چې دوی دروند او ښه ډک وي. انګور چې خالي یا سبکي احساس شي، ښايي چې د تخمونو څخه ډک نه وي یا خراب شوي وي.
- انګورونه چې ډېر کوچني او ډېر لوی وي، ښایي په بشپړه توګه غوره کیفیت نه ولري.
۶. د غاښونو جوړښت
- انګورونه باید د خپلې ګړۍ (دانو) سره ښه وصل وي او په ګروپ کې ولاړ وي. که دانو یا غاښونه جلا شوي وي، یا ډیری دانو د ګروپ نه کمزوري ښکاري، ښایي انګورونه له خرابېدو سره مخ شوي وي.
۷. د هډوکي شتون
- په ځینو ډولونو کې، انګورونه ممکن هډوکي یا دانو ولري، او دا د نوعې پورې تړاو لري. که انګور ډیر هډوکي ولري، ممکن د هغې طعم او خوږوالی کم کړي.
- انګور چې نه هډوکي او نه هم د نورو نښو سره وي، لکه د نرم و پوستکي سره، د غوره کیفیت ښکارندويي کوي.
۸. د تازه والي درجه
- انګورونه باید تازه وي. که چیرې انګور ډیر نرم یا د پوستکي لاندې ځیګر شي، دا ښیي چې هغه به ډیر ژر خراب شي.
- د انګورو پوستکي که د چمک پرته وي یا پراخه درزونه ولري، دا ښیي چې انګور پوره تازه نه دی.
۹. رطوبت
- انګور باید تازه او مرطوب وي. که انګور د خوشبو پرته وچ یا وچکاري شي، دا د خرابېدو نښه ده.
۱۰. د انګورو ډول
- انګور د مختلفو ډولونو سره موجود دی، لکه سپین، شین، ارغواني، تور، یا د زرد کمرنګه ډولونه. دا ډولونه په ذائقو، رنګ او جوړښت کې توپیر لري. هر ډول انګور باید د ځانګړي کیفیت معیارونه ولري.
ټولیزه لارښوونه:
د انګورو د غوره کیفیت لپاره، د دې د پوستکي وضعیت، د ذائقې خوند، د تخمونو ډکوالی، او د هډوکي پرتو، رنګ او وزن ته ښه پام وکړئ. انګور چې تازه او خوشبو لرونکی وي، او د تخمونو سره ښه ډک وي، د لوړ کیفیت نښه ده.
No comments:
Post a Comment