Monday, November 11, 2024

د انګورو کیفیت

 د انګورو کیفیت د ځینو ځانګړتیاوو پراساس ارزیابي کېږي. انګور هغه میوه ده چې د تازه والي، خوږوالي او د هغې د پوستکي او د داخلي برخې وضعیت ته ډېر پام کېږي. دلته د انګورو د کیفیت ځینې مهمې نښې او معیارونه وړاندې کوو:

۱. رنګ

  • انګور باید د خپل ډول او رنګ پراساس ښه ښکاري. سپین، شین، ارغواني یا تور انګورونه باید رنګین او روښانه وي. انګور چې د خپل ډول مطابق کم رنګ یا ګونګی وي، ښایي خراب شوي یا نارسې وي.
  • د انګورو د رنګ پراساس تاسو کولی شئ پوه شئ چې آیا دوی پخپل بشپړ وخت کې راټول شوي یا نه.

۲. پوستکی او جوړښت

  • د انګورو پوستکی باید تازه او نرم وي. که پوستکی ډیر وچ یا تر باندنۍ خوا ډېر پړسیدلی وي، ښایي انګور زوړ یا خراب شوی وي.
  • انګورونه باید له شکونو، پړسو او ټپونو څخه پاک وي. که انګور د پوستکي پر سر ټپونه یا شګې ولري، دا به د خرابېدو نښه وي.

۳. د خوشبويۍ وجود

  • انګور باید خوشبو لرونکی وي. که چیرې انګور بې بویه یا د خرابیدو بوی ورکړي، دا ښیي چې انګور تازه نه دی او یا یې کیفیت کمزوری شوی دی.

۴. خوشمزگی (ذایقه)

  • انګور باید خوږ او تازه وي. که انګور ډیر ترش یا بې ذائقې وي، نو ښایي انګور نارسې وي یا د خرابېدو په حال کې وي.
  • د انګورو ذائقې کمېدل یا خشنوالی یې د زړو انګورو سره تړاو لري.

۵. اندازه او وزن

  • د انګورو د بڼې او اندازه پورې اړه لري، خو عموماً د انګورو د غوره کیفیت نښه دا ده چې دوی دروند او ښه ډک وي. انګور چې خالي یا سبکي احساس شي، ښايي چې د تخمونو څخه ډک نه وي یا خراب شوي وي.
  • انګورونه چې ډېر کوچني او ډېر لوی وي، ښایي په بشپړه توګه غوره کیفیت نه ولري.

۶. د غاښونو جوړښت

  • انګورونه باید د خپلې ګړۍ (دانو) سره ښه وصل وي او په ګروپ کې ولاړ وي. که دانو یا غاښونه جلا شوي وي، یا ډیری دانو د ګروپ نه کمزوري ښکاري، ښایي انګورونه له خرابېدو سره مخ شوي وي.

۷. د هډوکي شتون

  • په ځینو ډولونو کې، انګورونه ممکن هډوکي یا دانو ولري، او دا د نوعې پورې تړاو لري. که انګور ډیر هډوکي ولري، ممکن د هغې طعم او خوږوالی کم کړي.
  • انګور چې نه هډوکي او نه هم د نورو نښو سره وي، لکه د نرم و پوستکي سره، د غوره کیفیت ښکارندويي کوي.

۸. د تازه والي درجه

  • انګورونه باید تازه وي. که چیرې انګور ډیر نرم یا د پوستکي لاندې ځیګر شي، دا ښیي چې هغه به ډیر ژر خراب شي.
  • د انګورو پوستکي که د چمک پرته وي یا پراخه درزونه ولري، دا ښیي چې انګور پوره تازه نه دی.

۹. رطوبت

  • انګور باید تازه او مرطوب وي. که انګور د خوشبو پرته وچ یا وچکاري شي، دا د خرابېدو نښه ده.

۱۰. د انګورو ډول

  • انګور د مختلفو ډولونو سره موجود دی، لکه سپین، شین، ارغواني، تور، یا د زرد کمرنګه ډولونه. دا ډولونه په ذائقو، رنګ او جوړښت کې توپیر لري. هر ډول انګور باید د ځانګړي کیفیت معیارونه ولري.

ټولیزه لارښوونه:

د انګورو د غوره کیفیت لپاره، د دې د پوستکي وضعیت، د ذائقې خوند، د تخمونو ډکوالی، او د هډوکي پرتو، رنګ او وزن ته ښه پام وکړئ. انګور چې تازه او خوشبو لرونکی وي، او د تخمونو سره ښه ډک وي، د لوړ کیفیت نښه ده.

No comments:

Post a Comment

Labels

additives in food and its function Afghan afghan fruits Afghanistan Agriculture agriculture development allergen aspatum Breastfeeding business calendar cataloupe climate change; food system climate change; global warming; CO2 codex color codes Consulting convert cooking oil cooking temperature Corona Virus Covid-19 dairy developing countries eating healthy economic growth EFSA ethics EU event fat consumption food food business food business operator food control food cost Food Delivery food emergency food establishment food grade plastic food hygiene law food insecurity food inspection food inspection data food journal food label food law food losses food management food process food quality Food safety food safety costs food sampling food security food security; climate change food standard food surveillance food system food traceability food tracking Food Waste foodborne illness fraud GMP government greenhouses gasses Gregorian HACCP halal hazardous foods health claim Hebrew Hijri Horticulture ISO ISO 22000 Julina kosher lableling leadership Management meat meat safety milk quality milk safety NCD nutrition obesity organic food outbreaks package packaging Persian pesticides policy post harvest poverty processed product processing product authorization QMS regulatory restaurant Rural development safety Saffron SayedMohammadNaimKhalid shopping snacks social responsibility strawberry unprocessed product value chain Waste water water safety WTO zest انګور ایزو تغذی خواړه خواړه ، هسپ ، دخوړ ساتنه ، د ریسک مدیریت خواړیز مصونیت د چرګ غوښه د حیواناتو روغتیا د خوړو مارکیت د غذایی موادو و چولو لاری چاری دخوړو پروسس دخوړو څخه ناروغۍ دخوړو محفظویت دغذایی موادو پروسس روغن پخت و پز ستاندارد ٰ، شیدی شیدی ،‌ دغذایی موادو پروسس شیر ، پاستوریزاسیون غوښه ‌،‌ کیفیت فسټ فوډ ،‌ افسردګی ،‌ خواړه کیفیت کیله لابراتوار مایکروبیولوژی ، د ریسک مدیریت مایونیز مصؤنیت غذایی وزن BMI