Tuesday, April 15, 2025

ولی بزګر ناکامیږی

 د بزګرانو ناکامي یا ستونزې چې په زراعت کې یې تجربه کوي، په مختلفو عواملو پورې تړاو لري. زراعت یو ډېر پیچلی او متغیر سکتور دی، او بزګرانو د خپلو ژوندیو او د کارونو د کامیابۍ لپاره باید له ګڼو طبیعي، اقتصادي، او ټیکنالوژیکي مشکلاتو سره مخامخ شي. لاندې ځینې مهم علتونه چې ولې بزګران ناکامېږي یا له ستونزو سره مخ دي، ذکر شوي دي:

۱. د طبیعي شرایطو او اقلیمي بدلونونو تاثیرات

  • د اقلیمي بدلونونو اغیزې: د تودوخې زیاتوالی، وچکالي، بارانونو کې کمښت یا زیاتوالی، او نور موسمي بدلونونه کولی شي د زراعت پراختیا ته زیان ورسوي. د بزګرانو لپاره د اقلیمي بدلونونو سره تطابق سخت کیدای شي، چې د محصولاتو کمښت، د اوبو کمی، او ځمکې د کیفیت کموالی رامنځته کوي.
  • د طبیعي آفات او ناروغیو زیاتوالی: د حشراتو حملې، د نباتاتو د ناروغیو خپرېدل، او د وچکالی یا سېلابونو لکه طبیعي آفات د بزګرانو لپاره لویه ستونزه وي.

۲. د مالي منابعو کمښت او مدیریت

  • د پانګې کمښت: د بزګرانو زیاتره ستونزې د مالي منابعو کمښت سره تړاو لري. که بزګران مناسب پانګونه ونه کړي یا د ټیکنالوژۍ او موادو (لکه د ښه بذر، درملو، او د اوبو مدیریت سیستمونو) لپاره پیسې ونه لري، نو د کښت تولید ممکن ټیټ شي او سوداګري ناکامه شي.
  • د قرضونو او مالي ملاتړ نشتوالی: بزګران ډېری وخت د قرضونو او کافي مالي ملاتړ نشتوالي له امله د خپل کاروبار لپاره ضروري سرچینې ترلاسه نه کوي، چې دا د کاروبار د پراختیا په برخه کې لوی خنډ رامنځته کوي.

۳. د ځمکې او اوبو منابعو د سم مدیریت نشتوالی

  • د اوبو کمښت: په ځینو سیمو کې د اوبو منابع محدودې دي. د اوبو د مناسب مدیریت نشتوالی یا د اوبو نه شتون کولی شي د بزګرانو لپاره لویه ستونزه جوړه کړي، خصوصاً که کرنې د اوبو پر بنسټ وي.
  • د ځمکې د سالمیت له منځه تګ: که ځمکه د نامناسبه کرنې یا د لوړ فشار لاندې وي، نو ښايي د ځمکې تولیدي ظرفیت کم شي، کوم چې د محصولاتو کمی او په پایله کې د بزګر د ناکامۍ سبب کیږي.

۴. د ټیکنالوژۍ نشتوالی یا کم کارول

  • د نوې ټیکنالوژۍ نه کارول: که بزګران د زراعت نوې ټیکنالوژۍ او پرمختللي ټیکنالوژیکي وسیلې نه کاروي، نو دوی د پخوانیو یا غیر موثرو میتودونو په کارولو سره مخ کیږي. دا کار کولی شي د محصول تولید کم کړي، د لګښتونو زیاتوالی، او د بازار له اړخه د کښت کیفیت ټیټ کړي.
  • د اطلاعاتو نشتوالی: بزګران باید د نوو تخنیکونو، بازار شرایطو، او د زراعت د نوې څیړنې په اړه پوهه ولري. که دوی د دې معلوماتو څخه بې خبره وي، نو له ستونزو سره مخ کیږي.

۵. د آفتونو او ناروغیو سم کنټرول نه کول

  • د آفتونو کنټرول نشتوالی: د زراعت د یو لوی مشکل بل اړخ د آفتونو او ناروغیو کنټرول دی. که بزګرانو ته د سم آفت کنټرول او د شته ناروغیو درملنې لپاره اړین منابع او معلومات نه وي، نو دا کولی شي د محصولاتو ضایع کېدو سبب شي.
  • د کیمیاوي موادو غیرمناسب استعمال: په زیاترو حالاتو کې بزګران د غیر معیاري کیمیاوي موادو (لکه حشره کش، فنګیسایډ، او نور) د غیر دقت سره کارولو له امله د محصولاتو کیفیت ته زیان رسوي.

۶. د بازار او سوداګرۍ ناسم مدیریت

  • د محصولاتو خرڅلاو ناسم مدیریت: بزګران اکثراً د بازار شرایطو او د خرڅلاو لپاره د ګټورو تکتیکونو په اړه کم معلومات لري. که بزګرانو ته د خپل محصول قیمتونه، د عرضه او تقاضا، او د مناسب بازارونو په اړه پوهاوی نه وي، نو د دوی محصولات ممکن په ارزانه قیمت خرڅ شي.
  • د مناسب بازار موندنې نشتوالی: که چیرې بزګرانو ته د خپلو محصولاتو د خرڅلاو لپاره د بازار موندنې مهارتونه نه وي، نو د دې لپاره چې ښه قیمت ترلاسه کړي، دوی ممکن د پلور لپاره بې ځایه ځایونه وټاکي، چې د عایداتو کمښت سبب کیږي.

۷. د روزنې او پوهې نشتوالی

  • د علمي څیړنو او روزنې نشتوالی: بزګران باید د زراعت په نوي علمي څیړنو، نوې کرنیزې میتودونو او د بازار شرایطو باندې پوهه ولري. د روزنې او علمي زده کړو کمښت کولی شي د بزګرانو د ناکامۍ لوی علت وي.
  • د مهارتونو کمښت: د بزګرانو لپاره د مسلکي مهارتونو لکه د ټیکنالوژۍ کارول، د محصولاتو د پروسس کولو، او د مالي او مارکیټینګ پوهه اړینه ده. که دې مهارتونو ته پاملرنه ونه شي، نو د کاروبار پرمختګ ګران کېږي.

۸. د حکومت او نورو بنسټونو ملاتړ نشتوالی

  • د حکومتي او مالیاتي ملاتړ نشتوالی: بزګران زیاتره وخت د حکومتي سبسایډیو، قرضو، یا نورو مالي مرستو څخه بې برخې وي، چې د هغوی د تولید او سوداګرۍ پراختیا لپاره اړین دي.
  • د قانوني خنډونو شتون: په ځینو سیمو کې د ځمکې د مالکیت ستونزې یا د حکومتي پالیسۍ ناسم ملاتړ د بزګرانو لپاره د کاروبار پراختیا ته خنډ جوړوي.

۹. د ټولنیزو او سیاسي ستونزو تاثیر

  • د جګړې او شخړو اغیزې: په جګړه ځپلو سیمو کې بزګران د خپلو ځمکو له لاسه ورکولو، د تولید زیاتولو لپاره اړینو سرچینو نشتوالي، او د بنسټیزو خدماتو لکه ښوونه او روغتیا څخه بې برخې کېږي.
  • د ټولنیز ملاتړ کمښت: په ځینو سیمو کې، بزګران ممکن د ټولنیز ملاتړ یا همکاري څخه بې برخې وي، کوم چې د پرمختګ لپاره اړین دي.

پایله:

د بزګرانو ناکامي په زراعت کې ګڼ عوامل لري، چې له طبیعي ستونزو او اقلیمي بدلونونو نه نیولې تر مالي او ټیکنالوژیکي مشکلاتو پورې پورې محدودېږي. د دې لپاره چې بزګرانو ته بریالیتوب ترلاسه شي، اړینه ده چې د حکومت، خصوصي سکتور، او ټولنې ملاتړ موجود وي، ترڅو د زراعت ټیکنالوژۍ، بازار موندنې، او د روزنې د فرصتونو پراختیا وکړي. یوازې د دې ټولو ستونزو سره سم کار کولو سره بزګران کولی شي د زراعت په سکتور کې خپل کاروبار وده ورکړي او کامیاب شي.

No comments:

Post a Comment

Labels

additives in food and its function Afghan afghan fruits Afghanistan Agriculture agriculture development allergen aspatum Breastfeeding business calendar cataloupe climate change; food system climate change; global warming; CO2 codex color codes Consulting convert cooking oil cooking temperature Corona Virus Covid-19 dairy developing countries eating healthy economic growth EFSA ethics EU event fat consumption food food business food business operator food control food cost Food Delivery food emergency food establishment food grade plastic food hygiene law food insecurity food inspection food inspection data food journal food label food law food losses food management food process food quality Food safety food safety costs food sampling food security food security; climate change food standard food surveillance food system food traceability food tracking Food Waste foodborne illness fraud GMP government greenhouses gasses Gregorian HACCP halal hazardous foods health claim Hebrew Hijri Horticulture ISO ISO 22000 Julina kosher lableling leadership Management meat meat safety milk quality milk safety NCD nutrition obesity organic food outbreaks package packaging Persian pesticides policy post harvest poverty processed product processing product authorization QMS regulatory restaurant Rural development safety Saffron SayedMohammadNaimKhalid shopping snacks social responsibility strawberry unprocessed product value chain Waste water water safety WTO zest انګور ایزو تغذی خواړه خواړه ، هسپ ، دخوړ ساتنه ، د ریسک مدیریت خواړیز مصونیت د چرګ غوښه د حیواناتو روغتیا د خوړو مارکیت د غذایی موادو و چولو لاری چاری دخوړو پروسس دخوړو څخه ناروغۍ دخوړو محفظویت دغذایی موادو پروسس روغن پخت و پز ستاندارد ٰ، شیدی شیدی ،‌ دغذایی موادو پروسس شیر ، پاستوریزاسیون غوښه ‌،‌ کیفیت فسټ فوډ ،‌ افسردګی ،‌ خواړه کیفیت کیله لابراتوار مایکروبیولوژی ، د ریسک مدیریت مایونیز مصؤنیت غذایی وزن BMI