Saturday, November 30, 2024

د زراعتی محصولاتو عمر څنګه اوږدولی شو؟

د زراعتی محصولاتو عمر اوږدول د زراعت په صنعت کې یو مهم موضوع ده چې د محصولاتو د ضایع کیدو مخنیوي لپاره ډیر اهمیت لري. د دې لپاره بېلابیلې لارې شتون لري چې د محصولاتو کیفیت او عمر ته وده ورکوي. دلته ځینې مهمې لارې چارې وړاندې کوو چې د زراعتی محصولاتو عمر اوږدولو کې مرسته کوي:


۱. د محصولاتو غوره ذخیره
یخچال یا سړه ذخیره: د زراعتی محصولاتو د ساتنې لپاره، سرد یا یخچال ذخیره کول یو له غوره لارو څخه دي. د سړې خونې (cold storage) استعمال د محصولاتو د فاسدو کیدو (spoilage) مخنیوي کوي او د هغوی د عمر زیاتولو لپاره مهم رول لري. د مختلفو محصولاتو لپاره باید د اوسط تودوخې او رطوبت شرایط سم وټاکل شي.
د ذخیرې مناسب ځای: د هغو محصولاتو لپاره چې په یخچال کې ساتل کیدی نشي (لکه میوې یا سبزیجات)، د هوا د جریان ښه سیسټم (ventilation) باید وي ترڅو محصول له خرابیدو څخه مخنیوی وشي.
۲. د بسته بندۍ ټیکنالوژي
هوا بند بسته بندۍ: د محصولاتو بسته بندي باید داسې وي چې د هوا جریان یې کنټرول شي او د رطوبت مناسب ساتنه وکړي. د بسته بندۍ ځانګړې مواد لکه "modified atmosphere packaging" (MAP) کولی شي د محصولاتو د تازه والي لپاره مهمه مرسته وکړي.
پلاستیک او نور مواد: د شفاف پلاستیک کڅوړې یا ځانګړو ریشمی بسته بندیو کارول د محصولاتو د خرابیدو پر وړاندې ښه ساتنه کوي. دا ډول بسته بندۍ د محصولاتو له رطوبت او هوا څخه ساتنه کوي، چې په دې توګه د هغوی عمر اوږدوي.
۳. د محصولاتو د برداشت په وخت کې احتیاط
د برداشت او چمتو کولو دقیق وخت: د زراعتی محصولاتو عمر زیاتولو لپاره، د فصل د برداشت وخت خورا مهم دی. محصول باید په خپل مناسب پخیدل کې برداشت شي، ځکه چې که محصول د رسېدو نه مخکې یا وروسته راټول شي، نو د هغه عمر کمېږي.
د برداشت پروسه باید پوره دقت ولري: که محصول د بریدونو، ټپونو یا د خرابې پروسې سره برداشت شي، نو دا به په چټکۍ سره خراب شي.
۴. د کښتونو لپاره د معیاري سرې او درملنې استعمال
عضوي او کیمیاوي درملنه: د محصولاتو د ښه پخېدو او اوږدمهاله ذخیرې لپاره، د مناسب سرې او پستی کولو طریقې کارول اړین دي. عضوي سرې او د نباتاتو د پرمختګ لپاره کیمیاوي درمل کارول د محصولاتو د دوام او لوړ کیفیت لپاره اغېزمن ثابت شوي دي.
د ناروغیو او آفتونو مخنیوی: د محصولاتو د سالم ساتلو لپاره، د آفتونو او ناروغیو د مخنیوي لپاره د بیولوژیکي یا کیمیاوي درملو کارول باید په مناسب ډول وشي.
۵. د محصولاتو د ژر خرابیدو مخنیوي لپاره تخنیکونه
وړتیا لرونکي کښتونه: ځینې محصولاتو ته د اضافي موادو لکه شین نور، الیاف یا شکر ورکول، د هغوی د خرابیدو سرعت کموي او عمر یې اوږدوي.
د فاسد کیدو پروسې کمول: د فاسد کیدو پروسې د تودوخې، رطوبت او د ناروغیو په وړاندې د محصولاتو د مقاومت لوړولو له لارې کمول کیدی شي.
۶. د محصولاتو د پخیدو په پروسه کې لارښوونې
پخیدل او د وچېدو طریقې: د محصولاتو پخولو یا وچولو په پروسه کې د لوړې تودوخې استعمال (په ځانګړي توګه د لمر لاندې وچولو سره) د اوږدې مودې لپاره د ذخیره کولو لپاره ښه لار ده. د وچولو پراخه لاره، لکه د هوا یا د سولر انرژی سیستمونو په مرسته، د محصولاتو عمر زیاتوي.
د درملنې لپاره د تازه ورکولو میتودونه: د تازه ساتلو لپاره د ځینو محصولاتو لکه مېوې، سبزیجاتو او حبوباتو لپاره ځانګړې پروسې لکه د تازه کولو (freshening) یا د سګنل کولو (flash freezing) استفاده کیدی شي.
۷. د بیولوژیکي درملو کارول
د بیولوژیکي او چاپیریال دوستانه درملو کارول: د کیمیاوي موادو پر ځای، د بیولوژیکي درملو کارول، لکه د نباتاتي روغتیا لپاره طبیعي درمل، د محصولاتو د خرابیدو مخه نیسي او د زراعتي محصولاتو لپاره اوږد عمر ورکوي.
د بیولوژیکي محافظت میتودونه: د روغتیا ساتنې د دې درملو کارول د خرابیدو مخنیوي لپاره د محصولاتو د عمر اوږدولو کې مرسته کوي.
۸. د تقویتي تخنیکونو کارول
د سردو او یخ لګولو پروسې: د محصولاتو په ذخیره کولو او ساتلو کې د یخ لګولو او سردو تودوخې د منظم استعمال سره د هغوی د خرابیدو څخه مخنیوی وشي. ځینې محصولاتو ته په ځانګړې توګه یخچالونه یا منجمد کول د اوږد مهاله ساتنې لپاره مفید دي.
د منظم کټ کولو او پاکولو پروسې: په مناسب وخت کې کټ کول او پاکول، لکه د زراعتي محصولاتو سخته پاکه او د هغه د خرابوالي نښو لرې کول، د هغوی د کیفیت ساتلو لپاره یو اړین ګام دی.
۹. د محصولاتو د بسته بندۍ او د ځمکې د ښه ساتنې همغږي
د کښت د ګروپونو په جوړښت کې تغیرات: د فصلونو او کښتونو په جوړښت کې تغیرات چې د طبیعي سرچینو څخه ګټه اخیستل، د نباتاتو په فزیکي او کیمیاوي حالت کې ښه والی راولي، کولی شي د هغوی عمر زیات کړي.
د ځایي کښت شرایطو سره سم تولید: د ځمکې د شتو شتمنیو او شرایطو سره سم، د محصولاتو کښت کول د هغوی د کیفیت او عمر زیاتولو لپاره مهمه لار ده.
۱۰. د محصولاتو لپاره د ذخیره کولو او د بازارموندنې پلان جوړول
د محصولاتو لپاره د ذخیره کولو د غوره پلان جوړول چې د اړونده زراعتي پروسې او وخت سره سمون ولري، کولی شي د محصولاتو په بیلابیلو بازارونو کې شتون زیات کړي او د هغوی عمر اوږد کړي.
پایله:
د زراعتی محصولاتو عمر اوږدولو لپاره، د دوی د ذخیره کولو، بسته بندۍ، او حفظ الصحې سمې لارې چارې غوره کول اړین دي. د ټیکنالوژۍ، د ښې زراعتې طریقو او د شته سرچینو سم استعمال سره، کولی شو د محصولاتو عمر زیات کړو او د ضایع کیدو مخنیوی وکړو.

No comments:

Post a Comment

Labels

additives in food and its function Afghan afghan fruits Afghanistan Agriculture agriculture development allergen aspatum Breastfeeding business calendar cataloupe climate change; food system climate change; global warming; CO2 codex color codes Consulting convert cooking oil cooking temperature Corona Virus Covid-19 dairy developing countries eating healthy economic growth EFSA ethics EU event fat consumption food food business food business operator food control food cost Food Delivery food emergency food establishment food grade plastic food hygiene law food insecurity food inspection food inspection data food journal food label food law food losses food management food process food quality Food safety food safety costs food sampling food security food security; climate change food standard food surveillance food system food traceability food tracking Food Waste foodborne illness fraud GMP government greenhouses gasses Gregorian HACCP halal hazardous foods health claim Hebrew Hijri Horticulture ISO ISO 22000 Julina kosher lableling leadership Management meat meat safety milk quality milk safety NCD nutrition obesity organic food outbreaks package packaging Persian pesticides policy post harvest poverty processed product processing product authorization QMS regulatory restaurant Rural development safety Saffron SayedMohammadNaimKhalid shopping snacks social responsibility strawberry unprocessed product value chain Waste water water safety WTO zest انګور ایزو تغذی خواړه خواړه ، هسپ ، دخوړ ساتنه ، د ریسک مدیریت خواړیز مصونیت د چرګ غوښه د حیواناتو روغتیا د خوړو مارکیت د غذایی موادو و چولو لاری چاری دخوړو پروسس دخوړو څخه ناروغۍ دخوړو محفظویت دغذایی موادو پروسس روغن پخت و پز ستاندارد ٰ، شیدی شیدی ،‌ دغذایی موادو پروسس شیر ، پاستوریزاسیون غوښه ‌،‌ کیفیت فسټ فوډ ،‌ افسردګی ،‌ خواړه کیفیت کیله لابراتوار مایکروبیولوژی ، د ریسک مدیریت مایونیز مصؤنیت غذایی وزن BMI