د غذایی توکو وچول چی یو اوږد تاریخ لری ،نن ورځهم د خپل ارزښت درلودونکی دی. پدی طریقه کی د خوړو یا غذایی توکو څخه ابوه ایستل کیږی او لدی لاری د مایکرواورګانیزمونو د فعالیت څخه مخنیوی کوی. لکه چی اکثر مایکرواورګانیزمونه په ۰،۸۵ سلنه څخه زیات اوبیزه فعالیت یا واټر اکټیوټی کی ښه وده کوی. نو کله چی د اوبو مقدار د هغه څخه کم شی نو مایکرو اورګانیزمونه په خاصه بکتریا او قارچونه وده نشی کولی.
د وچولو له لاری مختلف خواړه د اوږد وخت لپاره د ساتلو وړ کیږی. د بیلګی په توګه میوی ، غوښی اوسبزی ټول وچیدلی شی او دهغه له لاری د اوږد مهال لپاره ساتل کیدای شی.
د وچولو لپاره مختلفی لاری وجود لری:
۱ - د لمری په مرسته وچول
۲ - د آزادی هو په مرسته وچول
۳ - په سیوری کی وچول
۴ - د یخی هوا په مرسته وچول
۵ - لوړ حرارت په مرسته وچول او داسی نور.
د وچولو پروسه معمولا د نورو پروسی په شان د حاصل ټولولو څخه شروع کیږ ی او په د وچ محصول په ساتلو باندی پای ته رسږی. د میوو د وچولو د پروسی مختفلفی برخی:
۱ - د حاصل ټولول
۲ - وینځل
۳ - پوستول
۴ - میده کول
۵ - سورت کول
۶ - ابتدایی وچول
۷ - اړول او یا د مخ تغیر ورکول
۸ - دوهمی وچول
۹ - د رنګ په بنسټ سورت کول
۱۰ - بسته بندی کول
۱۱ - ذخیره کول
No comments:
Post a Comment